- Bağlantıyı al
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
- Bağlantıyı al
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Bilimsel ismi sphenopalatine
ganglioneuralgia olan “dondurma
baş ağrısı” ve “beynin donması”
olarak bilinen durum soğuk yiyecek
ve içecekleri hızlı tükettiğimizde
ortaya çıkar. Çok hızlı başlayan
(birkaç saniyede ortaya çıkar) ve
çabuk geçen bir baş ağrısı türüdür.
Ağzımızın çeperleri damar ağlarıyla
kaplıdır. Bu damarlar özellikle
beyni besleyen atardamarlardır.
Soğuk yiyecekleri hızlı yediğimizde
ağzımızın içinin sıcaklığı çok hızlı
değişir. Bu durum damarların
hızla daralmasına ve ardından
genişlemesine neden olur.
Soğuk besinlerin neden olduğu
baş ağrısının nedeninin bu
durum olduğu düşünülüyor.
Beynimizde milyarlarca sinir hücresi
olmasına rağmen acı reseptörleri
olmadığı için aslında beynimiz acıyı
hissetmez. Ancak beyni besleyen
atardamarlardaki daralma ve genişleme,
beynin dışını saran beyin zarındaki
acı reseptörleri tarafından algılanır
ve bu durum beyin tarafından
ağrı olarak değerlendirilir.
Dondurma tüketiminin arttığı
bugünlerde bu sorunun çözümü
hayli basit: Soğuk besinleri
hızlı tüketmemek. Ama böyle
bir durumla karşılaşılırsa dilin
damağa bastırılarak, ağız
sıcaklığının dengeli bir şekilde
normal seviyeye getirilmesi
öneriliyor.
Bilim insanları soğuk besinlerin
hızlı tüketilmesi sonucu ortaya çıkan
baş ağrısının nasıl oluştuğunun
anlaşılmasının, diğer baş ağrısı
türlerinin mekanizmalarının
aydınlatılmasını da sağlayabileceğini,
böylece doğru tedavi yöntemlerinin
uygulanabileceğini düşünüyor.
- Bağlantıyı al
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Yorumlar
Yorum Gönder