Sıcak Cisimler Neden Kırmızıdır?

Sağlıklı Besinleri Tercih Etmesi İçin Beynimizi Eğitebiliriz

Tufts Üniversitesi ve Massachusetts Hastanesi’nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre beynimizi sağlığa zararlı yüksek kalorili besinler yerine sağlıklı ve düşük kalorili gıdaları tercih etmesi yönünde eğitebiliriz. Araştırmacılardan Dr. Susan Roberts “Yaşama patates kızartmasını severek veya tam tahıllı makarnadan nefret ederek başlamıyoruz. Bu şartlanma zamanla gerçekleşiyor” diyor.
Bilim insanları sağlıksız gıdalara karşı bir kez bağımlılık oluşunca bunu tersine çevirmenin imkânsız veya çok zor olduğunu düşünüyordu. Roberts ve meslektaşları sağlıklı gıda seçimi için beyin eğitilebilir mi sorusundan yola çıkarak aşırı kilolu 13 erkek ve kadın üzerinde araştırma yaptı. Bu kişilerden 8’i Tufts Üniversitesi tarafından tasarlanan yeni bir kilo verme programının da katılımcılarıydı, kontrol grubunu oluşturan 5 kişi bu programa katılmadı. Her iki gruptaki kişilerin beyinleri çalışmanın başında ve altı aylık sürenin sonunda manyetik rezonans görüntüleme ile tarandı. Kilo verme programına katılanların beyinlerinin ödüllendirme merkezinde öğrenme ve bağımlılık ile ilgili değişiklikler olduğu görüldü. Altı ay sonunda beynin bu kısmının sağlıklı, düşük kalorili gıdalara karşı hassasiyeti artarken sağlığa zararlı yüksek kalorili gıdalara karşı hassasiyeti düştü.
Massachusetts Hastanesi psikologlarından Thilo Deckersbach mideye yapılan cerrahi operasyonlarla insanların sağlıklı-sağlıksız ayrımı olmadan yiyeceklere karşı olan eğilimlerinin genel olarak azaldığını, öte yandan gerçekleştirdikleri çalışmayla cerrahi müdahale olmadan sağlıksız gıdalardan sağlıklı gıdalara tercih geçişin mümkün olduğunu gösterdiklerini söylüyor. Çalışma Nutrition&Diabetes’de yayımlandı.

Yorumlar