- Bağlantıyı al
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
- Bağlantıyı al
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Ketçap dökmek aslında zor bir iştir.
Ya bir türlü akmaz ya da bir anda
çok fazla dökülür. Yiyeceklerimizin
üzerine ketçap dökmek için şişesini
çalkalamamız ya da bir miktar
sıkmamız gerekir, çünkü şişeyi ters
çevirdiğimizde genellikle akmaz.
Bu durumun nedeni ketçabın üzerine
bir kuvvet etki edip etmemesine bağlı
olarak akışkanlığının değişmesidir.
Akışkanlık sıvıların sahip olduğu
özelliklerden biridir. Ancak bazı
sıvılar, örneğin su kolayca akarken
bal gibi viskozitesi yüksek sıvılar
daha yavaş akar. Viskozite akmaya
karşı direnç olarak tanımlanabilir.
Ancak ketçabın zor dökülmesinin
tek nedeni viskozitesinin yüksek
olması değildir.
Akışkanlar Newton tipi olan ve Newton
tipi olmayan olarak iki grupta
sınıflandırılır. Newton’un viskozite
yasasına uyan yani Newton tipi
akışkanların viskozitesi, üzerine bir
kuvvet uygulansa da değişmez.
Ancak Newton tipi olmayan akışkanlar
(örneğin ketçap, diş macunu, mayonez)
bu kurala uymaz. Bu akışkanların
viskozitesi üzerlerine etki eden
kuvvetin büyüklüğüne ve etki etme
süresine bağlı olarak değişir.
Üzerine etki eden kuvvet nedeniyle
ketçabın viskozitesinin azalıp daha
kolay akmasının nedeninin ne
olduğuna dair farklı görüşler var.
Ketçap domates parçaları, su, sirke ve
baharatlardan oluşan bir karışımdır.
Bazı bilim insanları uygulanan
gerilimin ketçabı oluşturan parçacıkların
belli bir düzene girerek bir tabaka
oluşturmasına neden olduğunu,
böylece parçacıklar daha az çarpıştığı
için ketçabın daha kolay aktığını
düşünüyor. Bazıları ise uygulanan
gerilimin parçacıkların düzensiz
hareketini engellediğini düşünüyor.
Ketçabın bir anda çok fazla dökülmesini
engellemek için ise ketçap şişesini
birkaç defa sallamak ve kendiliğinden
akmasını beklemek yararlı olabilir.
- Bağlantıyı al
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Yorumlar
Yorum Gönder