- Bağlantıyı al
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
- Bağlantıyı al
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Mikroorganizmalara karşı
öldürücü etkiye sahip farklı
alkol türleri olmasına rağmen
bu amaçla yaygın olarak etil
alkol ve izopropil alkol kullanılır.
Antimikrobiyal özellikte maddeler
etki ettikleri ortamlara göre farklı
şekilde sınıflandırılır. Canlı olmayan
ortamlarda, örneğin eşyaların
üzerindeki mikroorganizmalara karşı
kullanılan maddeler dezenfektan,
canlı dokulardaki, örneğin derinin
yüzeyindeki mikroorganizmalara
karşı kullanılanlar ise antiseptik
maddeler olarak isimlendirilir.
Alkoller bakterilere, virüslere
ve mantarlara karşı etki eder.
Ancak zorlayıcı koşullara karşı
hayli dirençli olan bakteri sporları
üzerinde kalıcı bir etkileri yoktur.
Yani mikroorganizmalar üzerinde
öldürücü etkiye sahipken zor
koşullarda bakterilerin hayatta
kalmasını sağlayan pasif bir yaşam
formu olan bakteri sporlarını
yok edemez.
Alkoller hücre zarına zarar vererek
ve proteinlerin yapısını bozarak etki
eder. Proteinler bütün canlıların
yapısında bulunur ve organizmanın
canlılığını devam ettirebilmesi
için gerekli süreçlerde görev
yapar. Proteinler karmaşık yapılı
makromoleküllerdir. Yapılarında
meydana gelen değişimler
proteinlerin işlevlerini yerine
getirememesine sebep olabilir. Etil
alkol ve izopropil alkol proteinlerin
yapısındaki hidrojen bağlarını
kırar ve protein ile alkol molekülü
arasında yeni hidrojen bağları oluşur.
Sonuçta proteinin yapısı değişir.
Alkol oranı hacimce %50’nin
altında düştüğünde, alkollerin
mikroorganizmalar üzerindeki
öldürücü etkisi belirgin şekilde
düşer. Mikroorganizmanın türüne
göre değişse de %60-%90
en uygun orandır.
- Bağlantıyı al
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Yorumlar
Yorum Gönder